söndag 18 december 2011

Klokhet, kan den förvärvas?

"Ni oerfarna, förvärva klokhet!
Ni dåraktiga, förvärva förstånd!"
(Ordspråksboken 8:5)

Klokhet är den andra av de fyra kardinaldygderna. Klokhet är inte samma sak som intelligens eller allmänbildning. Medan intelligens handlar om förmågan att dra slutsatser av vissa fakta och allmänbildning handlar om att kunna litet om mycket, så handlar klokheten om att i olika livssituationer hitta och välja ett bra handlingsalternativ.
Klokhet kan säkert delvis vara medfött, nedlagt när Gud skapade oss. En del människor är klokare än andra. Ibland kan man till och med lägga märke till att barn är ovanligt kloka. (Ibland säger man att de är lillgamla, men det är inte säkert att det ordet tas som en komplimang. Varför inte säga kloka i stället.)
Finns det då någon möjlighet att öka sin klokhet. En möjlighet är att man tar till vara sina erfarenheter. Att begå misstag är för det mesta inte någon katastrof, om man tar till vara de erfarenheter de ger.
Ett hinder för klokhet kan vara att en människa sitter fast alltför hårt i en viss föreställningsvärld. Politiska ideologier, fördomar eller en förstelnad bibeltolkning är exempel på sådant som kan bli hinder för klokheten.

Gud välsigne dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar