torsdag 5 januari 2012

Tre kronor och de vise männen


"När Jesus hade fötts i Betlehem i Judeen på kung Herodes tid kom några österländska stjärntydare till Jerusalem och frågade: ”Var finns judarnas nyfödde kung?"
(Matteusevangeliet 2:1-2a)

Redan kring år 1200 användes tre kronor som en symbol för heliga tre konungar, de österländska stjärntydare som hyllade Jesusbarnet, och som enligt traditionen hette Kasper, Melker och Baltsar. Då lät Otto IV pryda kungarnas grav i gamla Kölnerdomen med just tre kronor. Tre kronor används också i staden Kölns vapen. Sedan 1330-talet är det en symbol för Sverige, men finns också bland annat i den karelska staden Viborgs i Saint-Barthélemys vapen, vilka båda tidigare tillhört Sverige.

De tre vise männen bar fram sina gåvor - guld, rökelse och myrra till Jesusbarnet. Det påminner oss om att också våra gåvor är välkomna. Guldet står för pengar, eftersom våra pengagåvor till behövande kan göra stor nytta på många olika sätt. Rökelsen står för liturgin och lovsången: när vi prisar Gud gläder det honom och ger dessutom oss ett nytt perspektiv på våra liv. Myrran står för omsorgen: den personliga omsorgen för andra människor behöver inte innebära storverk, utan helt enkelt vanlig vänlighet och omtanke i det lilla.

Gud välsigne dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar