söndag 5 februari 2012

Evangelisten Matteus, ängeln och Guds uppenbarelse till oss


"Jag såg en stormvind komma från norr – ett väldigt moln med flammande eld, omstrålat av ljus. Och längst därinne, längst inne i elden, glimmade det som av vitt guld. Längst därinne tyckte jag mig se fyra varelser. De såg ut så här: de hade mänsklig gestalt, men var och en av dem hade fyra ansikten och fyra vingar. Deras ben var raka, fötterna liknade tjurklövar och glänste som blank koppar. Under vingarna hade de människohänder åt fyra håll. Alla fyra hade ansikten och vingar. Deras vingar vidrörde varandra. De kunde gå utan att vända sig, var och en gick rakt fram. Så såg deras ansikten ut: de hade ett människoansikte, och alla fyra hade ett lejonansikte till höger och alla fyra ett tjuransikte till vänster och alla fyra ett örnansikte."
(Hesekiel 1:4-10)


De fyra evangelisternas symboler härstammar ursprungligen från profeten Hesikels syn, där han fick se de fyra varelserna inför Herrens härlighets tron. Evangelisten Matteus betecknas av en ängel eller bevingad människa. Ängeln har knutits till just Matteusevangeliet eftersom detta evangelium tidigt innehåller en berättelse om hur Herrens ängel uppenbarar sig för Josef: ”Josef, Davids son, var inte rädd för att föra hem Maria som hustru, ty barnet i henne har blivit till genom helig ande. Hon skall föda en son, och du skall ge honom namnet Jesus, ty han skall frälsa sitt folk från deras synder.”
Genom ängeln uppenbarade sig Gud för Josef. Gud uppenbarar sig på många olika sätt för oss människor. Många har fått vara med om att Gud när han uppenbarar sig ger den människa som får möta Gud just kraft och mod, på samma sätt som ängeln uppmanade Josef att inte vara rätt.
Olika människor får möta Guds uppenbarelse på olika sätt: i bönen, i bibelordet, i andra människors vägledning, och betydligt mer sällan genom änglar. Låt oss försöka vara öppna för det sätt som Gud väljer att uppenbara sig för oss.

Gud välsigne dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar