onsdag 8 februari 2012

Lukas och tjuren som en symbol för bön och offer

"Den första varelsen liknade ett lejon, den andra en ungtjur, den tredje hade ett ansikte som en människa, och den fjärde liknade en flygande örn."
(Uppenbarelseboken 4:7)



Evangelistsymbolerna kan spåras tillbaks till ett citat ur Uppenbarelseboken, som i sin tur går tillbaks till ett citat ur Hesekiels bok.
Evangelisten Lukas har kommit att symboliseras av en tjur, en symbol för bön och offer. En orsak kan vara att Josef och Maria enligt Lukas tidigt besöker templet i Jerusalem, där de möter Symeon och Hanna. I templet offrades både tjurar och andra djur.

Vi har all orsak att känna tacksamhet till evangelisten Lukas just för att han bemödade sig att bli en ordets tjänare och samla fakta och kunskap om Jesus:
"Många har redan sökt ge en samlad skildring av de stora händelser som ägt rum ibland oss, så som de har berättats för oss av dem som från första stund var ögonvittnen och blev ordets tjänare, och efter att grundligt ha satt mig in i allt ända från början har nu också jag beslutat att i rätt ordning skriva ner det för dig, högt ärade Theofilos, för att du skall förstå att de upplysningar du har fått är tillförlitliga."

Gud välsigne dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar