onsdag 31 augusti 2011

Ordet kristen och "kristna terrorister"

"Och det var i Antiochia som lärjungarna för första gången fick heta kristna."
(Apostlagärningarna 11:26)

Ordet "kristen" är inte ett helt enkelt ord. (En artikel i Dagen ställer till och med frågan om begreppet "kristen" är förbrukad och om vi borde kalla oss lärjungar i stället.)
Problemet med ordet kristen är att det ibland definieras för snävt och ibland för vitt.
För snävt: Det finns medlemmar i vissa väckelserörelser som ställer väldigt snäva villkor för att någon skall få kalla sig kristen. Medlemmar i de här rörelserna kan till och med påstå att utomstående inte är kristna om de inte har samma uppfattning i mer eller mindre alla trosfrågor eller uttrycker sin tro på samma sätt som i den egna rörelsen.
För vitt: Talet om att Sverige är ett kristet land kan ibland leda till att egentligen inga krav ställs på att en människa eller kulturell yttring skall få kalla sig kristen.

Att avstå från att använda ordet "kristen" är ingen lösning. Ordet finns i bibeln och därför kommer vi inte i från det. Det finns dessutom andra religioner och vi måste ha ett ord för vår egen religion.
En bra sätt att definiera "kristen" är att den som är döpt och som tillsammans med församlingen bekänner den kristna tron är kristen. Att bekänna tron tillsammans med församlingen innebär att man någon gång besöker en gudstjänst, läser med i trosbekännelsen, ber tillsammans med församlingen och/eller sjunger med i psalmerna.
Sedan är det viktigt att vara medveten om att det för de flesta eller till och mer för alla kristna finns mer att hämta i den kristna tron. Vi är aldrig färdiga. Det kanske alltid kommer att vara en liten minoritet som satsar helhjärtat på att fördjupa sig i tron. Den minoriteten kan vara med och inspirera de andra, men skall inte beskylla dessa för att "inte vara kristna".
Vad skall vi då säga om personer som själv kallar sig kristna men som utför fruktansvärda brott eller till och med terrorhandlingar. Är de kristna? Jag brukar inte svara på den frågan, utan i stället säga: Det är inte för att de tror för mycket på Jesus som de gjorde så, utan för att de tror för litet på Jesus.

Gud välsigne dig!

1 kommentar:

  1. Instämmer. "Inte alla som säger Herre, Herre, till mig skall komma in i himmelriket, utan bara de som gör min himmelske Faders vilja." (Matt.7:21)
    Alltså hör tron samman med goda gärningar. Lära och liv är ett. Per, koptisk-ortodox.

    SvaraRadera