söndag 21 augusti 2011

Att förvalta sina och jordens gåvor

"Jorden är Herrens med allt den rymmer,
världen och alla som bor i den."
(Psaltaren 24:1)

Psalmisten påminner sig och oss att hela jorden tillhör Herren. I skapelseberättelsen får vi också höra talas om vilken uppgift människan har fått: att bruka och vårda jorden: "Herren Gud tog människan och satte henne i Edens trädgård att bruka och vårda den."
(Första Mosebok 2:15)

Det har genom historien visat sig att den privata äganderätten är det bästa sättet för människan att ta ansvar för jorden. Den privata äganderätten har fungerat bättre än olika experiment med kommunism. Men den privata äganderätten kan ibland leda till rovdrift på naturens tillgångar. Därför är det viktigt att vi påminner oss om jorden är Herrens och vi är dess förvaltare.

Vi förvaltar också de gåvor som Gud har gett till oss personligen. Alla kan vi bidra med våra gåvor till andra människor. Det är ett gott förvaltarskap. Att vara söndagsskollärare, att sjunga i kören, att ge ett glas vatten till den som behöver det, att vara generös, att sortera sopor, att dra ner på onödig konsumtion är goda exempel på att förvalta sina och jordens gåvor väl. Att vara en förvaltare är inte alltid särskilt glamoröst, men däremot viktigt.

Gud välsigne dig!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar