måndag 22 augusti 2011

När diktatorer faller

[Jungfru Maria sade:]
"Han gör mäktiga verk med sin arm,
han skingrar dem som har övermodiga planer.
Han störtar härskare från deras troner,
och han upphöjer de ringa."
(Lukasevangeliet 1:51-52)

I Marias lovsång finns ett konstaterande. Inga diktatorer och orättfärdiga härskare sitter säkert. Historien har också gett Maria rätt. Det romerska riket som var den stora maktfaktorn under Marias tid föll till slut på grund av invasioner från germaner. I vår tid har vi fått se Sovjetunionen falla bland annat grund av sin vanskötta ekonomi. Just nu när detta skrivs rapporteras det att Libyens diktator Kadaffi slutligen håller på att falla.
Marias ord är en påminnelse för oss att aldrig lita för mycket på dem som råkar ha makten just nu. Självklart skall vi respektera demokratiskt valda ledare, men vi skall inte ens sätta alltför stor tilltro till dessa.
Maria konstaterar att "han [Gud} gör mäktiga verk med sin arm." Gud finns med oss på många olika sätt. Genom Guds lag (tio Guds bud och dubbla kärleksbudet) får vi en god grund för ett gott samhälle. Genom Jesus Kristus får vi evangeliet om Guds kärlek till oss och genom Anden får vi kyrkan som är en gemenskap av troende där Gud finns mitt ibland oss.
Därför att Gud att lita på.

Gud välsigne dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar