söndag 28 augusti 2011

Gud låter oss bli prövade för att arbeta med oss

"Sedan fördes Jesus av Anden ut i öknen för att sättas på prov av djävulen."
(Matteusevangeliet 4:1)

Vi kanske blir förvånade när vi läser att det var Anden, alltså Gud själv, som förde ut Jesus i öknen för att han skulle sättas på prov av Djävulen. Ibland tänker vi oss att prövningar i livet är något ont och att Gud inte kan ha med dem att göra.
På sätt och vis har vi rätt. Gud vill inte det onda. Gud ligger inte heller bakom mycket av det onda som sker i världen.
Ändå finns det prövningar som Gud ligger bakom. Det är prövningar som har med vår utveckling som människor att göra. Om vi skall kunna utvecklas måste vi också prövas.
När Jesus framträdde som profet var han i trettioårsåldern. Han stod inför en stor förändring i sitt liv. Hittills hade han bott i sitt barndomshem och uppfostrats till timmerman av Josef. Jesus stod inför att bryta upp från det trygga livet hemma och att bli en kringvandrande predikant. Han stod inför att allt fler skulle upptäcka att han var Guds son.
Vi står knappast inför lika stora uppbrott som Jesus. Likväl står vi ibland inför stora förändringar i livet. Vi sätts på prov. Det är inte något tecken på att Gud har övergett oss, utan i stället ett tecken på att Gud fortsätter att arbeta med oss.

Gud välsigne dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar