fredag 12 augusti 2011

Ett radikalt kristet liv

"Jesus sade: 'Gå in genom den trånga porten. Ty den port är vid och den väg är bred som leder till fördärvet, och det är många som går in genom den. men den port är trång och den väg är smal som leder till livet, och det är få som finner den.'"
(Matteusevangeliet 7:13-14)

Många gånger får vi ut mer av en bibeltext om vi tar reda på i vilket sammanhang texten finns.
Jesu tal om den trånga porten står i samma avsnitt som börjar med ”Döm inte.” Jag tänker mig att det som Jesus säger om den trånga porten är särskilt relevant för oss bekännande kristna. Ofta dömer vi varandra helt i onödan. Väckelsekristna tycker att de kristna som är kristna av födsel och ohejdad vana är för ljumma i sin tro. (Per Åkerlund använder ordet "tillhörighetskristna" om dessa.) Vissa tillhörighetskristna tycker att väckelsekristna är för extrema.
Det är en svindlande tanke att Gud har skapat oss olika för att vi även skall ta oss till den kristna tron på olika sätt. Det behövs en balans mellan kristna som driver på församlingen och sådana som tar det mer lungt och svarar för stabiliteten.

Därför skall vi inte döma varandra. Däremot kan var och en kämpa för att gå in genom den trånga port som Jesus talar om. Det finns alltid möjliget att leva ett mer radikalt liv än vad man gör just ju.
”Gå in genom den trånga porten,” säger Jesus. ”Den port är trång och den väg är smal som leder till livet, och det är få som finner den.” Jag är övertygad om att ”livet” här inte betyder ”det eviga livet”. Jag är inte heller övertygad om att ”den trånga porten” handlar om att har rätt tro om Jesu identitet – att tro att han är Guds som och min och din frälsare.
Det handlar i stället om Guds rike här och nu. Du som går in genom den trånga porten och bemödar dig om att leva livet som du kör en smal och krokig väg, där man ständigt måste se upp för hinder och anpassa farten. Det är det som kallas den dagliga omvändelsen, att vara beredd att ändra sitt liv.
I Dagen skriver Torsten Åhman: "Om man bryter mot den vägledning Jesus dragit upp, om man odlar ovänskap, otrohet, lögn, fiendskap, hyckleri, falskhet och egoism då leder det till fördärv redan här och nu." Förjaktligen blir det så att om man följer den vägledning Jesus dragit upp här och nu, om man odlar vänskap, trohet, sanning, goda relationer och uppriktighet, så leder det till att Guds rike tar plats här i den värld som Gud har gett oss.

Gud välsigne dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar