måndag 1 augusti 2011

Bibelläsningen förändrar en människa

"Ty Guds ord är levande och verksamt. Det är skarpare än något tveeggat svärd och tränger så djupt att det skiljer själ och ande, led och märg och blottlägger hjärtats uppsåt och tankar." (Hebreerbrevet 4:12)

En nyligen publicerad amerikansk undersökning visar att de som läser bibeln regelbundet bryr sig mer om ekonomisk och social rättvisa, vill konsumera mindre och är emot dödsstraff. (Dagen) Man kan vara en bekännande kristen utan att läsa bibeln särskilt ofta, men bibelläsningen påverkar. Det är särskilt tydligt i frågan om vi bör försöka konumera mindre där det finns en stor skillnad just mellan bibelläsande och icke-bibelläsande kristna.
Vi påverkas av bibelläsning. Guds ord arbetar med oss. Vi går inte oförändrade genom bibelläsning. Särskilt effektiv blir den när vi arbetar med texten. Känner på orden, mediterar och ber över var en särskild vers kan betyda för oss, för våra relationer till andra, för församlingen, för samhället.
Vi påverkas också av att samtala med andra om bibelord. Det levande samtalet om trons innehåll håller tron och församlingen levande.

Ibland blir det en brottningskamp med bibelordet. Då kan det vara som när Jakob brottades. Vi skall inte släppa bibelordet förrän det välsignar oss:
"'Släpp mig', sade mannen, 'dagen gryr!' Men Jakob svarade: 'Jag släpper dig inte förrän du välsignar mig.' (Första Moseboken 32:36).

Gud välsigne din bibelläsning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar