onsdag 3 augusti 2011

Kristnas roll i politiken

"Gå inte i par med de otroende."
(Andra Konrinthierbrevet 6:14)

I Dagen skriver Håkan Arenius angående begreppen kristen vänster och kristen höger: "Låt oss inte gå åt höger eller vänster nu, utan låt oss gå djupare."
Han skriver också "Man behöver inte vara vänstersinnad för att känna medlidande och man behöver inte var högersinnad för att man vill få ner aborttalen."

Den kristna tron är en stark kraft i världen. Poltiska partier vill gärna visa att det är ett naturligt val för en kristen att stödja just deras parti. Att en kristen engagerar sig politiskt är också något gott. Som kristna har vi Guds uppdrag att vårda och bevara skapelsen. Det är just det politik handlar om.
Samtidigt finns det en fara med politiskt engagemang. Partidisciplinen kan ibland utöva tryck på kristna medlemmar att tona ned det kristna budskapet, särskilt i sådana frågor som inte följer partiprogrammet. Den kristne partimedlemmen ställs inför valsituationen om han eller hon skall vara mest trogen Jesus eller partiordföranden. Där kommer Paulus varning in: "Gå inte i par med de otroende." Alltså: Låt inte partidisciplinen sätta munkavle på dig. Och låt inte politiken leda till att du blir fientlig mot kristna med andra politiska uppfattningar.
Däremot är det en god sak att vi samarbetar med alla människor med god vilja för att bygga ett bättre samhälle. I det samarbetet behövs både kristna, muslimer, judar, ateister och andra. Genom bön och bibelläsning kan du tränga djupare in i den kristna tron och så bidra med aktivt och vist i det samarbetet.

Gud välsigne dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar