fredag 3 juni 2011

Tau-korset och kallelsen till rättfärdighet



"'Gå genom staden, genom Jerusalem', sade Herren till honom, 'och rita ett tecken i pannan på dem som suckar och stönar över alla de vidrigheter som bedrivs där.'" (Hesekiel 9:4).

Profeten Hesekiel våndas över all laglöshet. "Blod flyter i landet och laglöshet härskar i staden. Herren har övergett landet, Herren ser ingenting, säger de." (9:9) När problemen är allt för stora reagerar människor på två olika sätt. En del ger upp eller dras till och med med i det som pågår. Andra fortsätter att kämpa och arbeta som en Guds medarbetare mot det onda. Det tecken som Hesekiel talar om är ett tecken som syftar till att uppmuntra och välsigna dem som står i den goda kampen.

Långt senare, i november 1215, deltog den Helige Franciskus i det fjärde laterankonciliet där påven Innocentus III läste just ovanstående bibelord ur Hesekiel. Franciskus bestämde då att Tau-korset skulle bli den symbol som han och hans anhängare skulle använda. Franciskanerna ser korset som en påminnelse att de skall vara ett rättfärdigt folk, trogna ända till slutet.

Bandet som korsets bärs i har ofta tre knutar som påminner om de tre klosterlöftena: lydnad, fattigdom och kyskhet.

Gud välsigne dig!

1 kommentar:

  1. Jag tackar och ber för att Taukorset får vara till välsignelse! Rättfärdighet och glädje! Amen

    SvaraRadera