söndag 26 juni 2011

Korset med davidsstjärnan och saven från trädets rot



"Om några av olivträdets grenar har brutits bort och du, som är en gren av en vildoliv, har ympats in i stället och får del av saven från det äkta trädets rot, så förhäv dig inte över de andra grenarna. Om du gör det skall du veta: det är inte du som bär roten utan roten som bär dig." (Romarbrevet 11:17-18)

Ett kors i en davidsstjärna används dels av kristna som vill understryka att den kristna kyrkan och tron har sitt ursprung i judendomen och att vi kristna därför skall ha goda relationer till judarna, dels av messianska kristna som strävar efter en sammansmältning av kristendom och judendom.

En davidsstjärna är en sexuddig stjärna, formad av två trianglar. Den är känd sedan gammal tid i många olika kulturer. Gamla namn på den är "Davids sköld" och "Salomos sigill". Från medeltiden har den använts som en symbol för judendomen och det judiska folket. Först från 1800-talet blev detta vanligt.

Det finns många förklaringar av vad davidsstjärnan står för. På wikipedia kan man bland annat läsa:
"Några menar att på grund av att stjärnan är hoptvinnad så går den inte att separera på, precis som det judiska folket.
Några menar att den nedre delen av stjärnan pekar neråt mot den mänskliga världen och den övre delen pekar uppåt mot Gud.
Några andra menar att stjärnans tre sidor representerar de tre olika typer av judar som finns: Israel, Kohanim och Leviterna.
En fjärde teori har en mer praktisk förklaring; under Bar Kokhba-upproret (132-135 e.Kr.) utvecklades det en ny teknologi för att bygga sköldar vilken innebar att baksidan av skölden hade två trianglar som gick in i varandra och bildade ett hexagoniskt mönster som gjorde skölden mer hållbar och starkare än tidigare.
Ytterligare en teori är att traditionen säger att de sex uddarna står för att Gud härskar överallt och att han beskyddar Israel från alla sidor, det vill säga alla väderstrecken - nordväst, norr, nordost, sydost, syd och sydväst.
Ytterligare tolkning är de olika fält som judestjärnan innehar och som motsvarar skapelseberättelsen : Gud skapade världen på 6 dagar och på den sjunde så vilade han."

Vilken förklaring vi än väljer skall vi kristna vara medvetna om att vi får del av saven från trädets rot som är judendomen.

Gud välsigne dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar