torsdag 30 juni 2011

Balans mellan det andliga och det materiella

"Hittar du honung, så ät inte mer än lagom,
får du för mycket kräks du." (Ordspråksboken 25:16)

En undersökning visar att de flesta evangelikala ledare både vill evangelisera och arbeta socialt, samtidigt som de ser konsumismen som ett av de största hoten mot kristenheten. (Läs mer i Dagen.)
Att arbeta socialt innebär att bry sig om människors materiella och sociala välfärd, att arbeta mot dåliga villkor i arbetslivet, mot missbruk och att stötta familjer med problem. Men arbetet för materiell välfärd får inte gå för långt så att det spårar ut och blir konsumism. Vi människor mår inte bra av att svälta eller vara fattiga, men vi mår inte heller bra av att konsumera sådant vi inte behöver för att dämpa den inre oro eller tomhet vi kan känna ibland.
Den inre oron vi ibland bär kan inte dämpas av att vi konsumerar. Inre oro är tvärtom ibland Guds sätt att tala med oss människor. Det är den helige Ande som driver oss att söka Gud, att söka balans i livet.
Att söka både Gud och balans i det materiella i våra egna liv är på samma linje som att kyrkan både evangeliserar och arbetar socialt.
Gud välsigne dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar