måndag 20 juni 2011

Klöverbladskorset och treenigheten


Klöverbladskorset är ett kors där varje korsarm avslutas med en treklöver, som vart och ett symboliserar treenigheten. Vanligtvis appliceras treklöverna på ett grekiskt kors men de förekommer även som tillägg bland annat på patriarkalkors.

Klöverbladskorset användes av Sankt Patrick, Irlands skyddshelgon, för att åskådliggöra treenigheten. Det förekommer bland annat på Marylands flagga och på Norska kyrkans vapen. I Norge används beteckningen Olavskors, dels för klöverbladskorset, dels för vissa andra korstyper.

Treenighetsläran är i den kristna kyrkan ett sätta att förklara hur Gud dels kan vara en ande som har skapat jorden, dels ha stigit ned till jorden som Jesus och dels vara Guds aktiva kraft. I flera bibelord antyds att Gud visar sig på olika sätt: "När Jesus hade blivit döpt steg han genast upp ur vattnet. Himlen öppnade sig, och han såg Guds ande komma ner som en duva och sänka sig över honom. Och en röst från himlen sade: 'Detta är min älskade son, han är min utvalde'." (Matteusevangeliet 3:16–17)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar