torsdag 2 juni 2011

Guds makt i våra liv

"Åt honom gavs makt, ära och herravälde, så att människor av alla folk, nationer och språk skulle tjäna honom." (Daniel 7:14)

Jag tror att vi svenskar har ganska svårt med ordet ”makt”. Vi är så skolade i demokrati så att vi ibland misstolkar ”demokrati” till att ingen över huvud taget får bestämma någonting.
I Daniels bok hörde vi att någon som liknade en människa (Jesus enl. Luk 21:27; Joh 1:51) gavs makt och i Fader vår får vi dagligen be: ”ty riket är ditt, och makten och härligheten i evighet..” I trosbekännelsen bekänner vi ju för övrigt: ”Uppstigen till himmelen, sittande på Gud Faders högra sida.”
Där erkänner vi att Gud har makt, eller åtminstone att han skall ha makt, och det är ju samma sak som att vi skall lyda. I själva verket får Gud makt över oss när vi har ett samspel med honom. Det är som när föräldrar och barn eller man och hustru eller två vänner litar på varandra så mycket så att man vet vem som vet bäst i en viss situation och därför har förtroende. Abraham kallades ”Guds vän.” (Jakobs brev 2:23.)
Låt Gud vara din vän och ha förtroende för honom. Då växer hans makt i ditt liv. De som har verklig makt och inflytande över oss är inte makthavare långt borta, utan våra familjer och vänner – de som vi umgås med ofta. Hans makt växer till sig när vi får pröva den i våra liv. Gud tvingar sig inte på oss. Guds makt förändras och omformas. I vissa skeden av våra liv måste vi lyda Gud väldigt strikt. I andra skeden får vi prova på friheten mer. Ibland är vi i livssituationer där vi verkligen skulle vilja att Gud skulle styra mer, men i stället tvingas vi att själv ta ansvar eftersom vi inte får några klara svar av Gud. Om man låter Gud få makt över ett område i ens liv så märker man att det fungerar. Genom att lyda Gud blir man fullkomligt fri. Det är en paradox!
Umgås ofta med Gud. Då får han makt i ditt liv.

Gud välsigne dig

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar