torsdag 16 juni 2011

Minoritetens tro betyder något för många

"De svarade: 'Tro på herren Jesus, så skall du bli räddad, du och din familj.'" (Apostlagärningarna 16:31)

En nyligen publicerad undersökning visar att 15 % av Svenska kyrkans medlemmar säger sig tro på Jesus. (Dagen, DN, SvD,) Det är inget att förvånas över. I stora folkkyrkor, där en majoritet av befolkningen hör till kyrkan, finns det givetvis skillnader i hur mycket och på vilket sätt människor tror. Svaren beror också på hur frågorna ställs.
Att tro på Gud är lätt. Många människor söker Gud "i sitt inre". Människor som menar att de finner Gud i inre upplevelser kallas mystiker. Kristen tro handlar om något annat. Den handlar om att de mystika upplevelserna möjligen kan antyda Guds existens, men inte ge oss den kunskap som vi verkligen behöver för att förstå Guds kärlek och vilja till kontakt med oss. Den kunskapen får vi först och främst genom Jesus Kristus som är Gud själv som har brutit igenom gränsen mellan himmel och jord och kommit till oss en en människa, som vår medmänniska. Att tro på Jesus är därför ett större steg än att tro på Gud.
I Apostlagärningarna läser vi om en man - en fångvaktare - som kommer till tro på Jesus. Paulus och Silas, som just innan hade varit fångar, säger att fångvaktaren och hans familj skall bli räddade om han kommer till tro. De som tror på Jesus har alltså ett inflytande även på sin omgivning. Goda seder, god moral, kärlek och nåd sprider sig som ringar på vattnet. Det här handlar inte att man blir en felfri människa genom att tro på Jesus. Nej, man får dagligen kämpa med sin karaktär, men Guds kraft är så stark att han kan använda även ofullkomliga medarbetare.
Om du känner dig ensam med din tro bland släkt och vänner, är det här bibelordet från Apostlagärningarna viktigt att komma ihåg: "Tro på herren Jesus, så skall du bli räddad, du och din familj."

Gud välsigne dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar