onsdag 1 juni 2011

Rövarkorset och våra val



Gaffelkorset användes redan av Pytagoras som en symbol för livets väg som delar sig en god och en ond riktning. När gaffelkoret upptogs som kristen symbol blev det en symbol för rövarna (Dismas och Gestas)som korsfästes vid sidan av Jesus. Det kallas därför ibland rövarkorset. Ibland används korset som en symbol för treenigheten.

"Den ene av förbrytarna som hängde där smädade honom och sade: "Är inte du Messias? Hjälp då dig själv och oss." Men då tillrättavisade honom den andre: "Är du inte ens rädd för Gud, du som har fått samma straff? Vi har dömts med rätta, vi får vad vi har förtjänat. Men han har inte gjort något ont." Och han sade: "Jesus, tänk på mig när du kommer med ditt rike." Jesus svarade: "Sannerligen, redan i dag skall du vara med mig i paradiset." (Lukasevangeliet 23:39-43)

Rövarkorset påminner oss om att vi liksom rövarna som hängde vid Jesus hela tiden står i valsituationer där det gäller att välja mellan ont och gott. De båda rövarna hade säkert valt det onda många gånger, men även då finns det vägar tillbaks. Det är gott att veta det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar