lördag 29 januari 2011

Kämpa för tron!

Judas brev tillhör ett av de kortaste och minst lästa böckerna i Nya testamentet. Judas, som kallar sig själv ”Jesu Kristi tjänare, Jakobs bror” påminner oss ändå om något som är viktigt i vår tid:
”Mina kära, i min stora iver att skriva till er om vår gemensamma frälsning känner jag mig tvungen att sända er en maning att kämpa för den tro som en gång för alla har anförtrotts de heliga. Bland er har det nämligen nästlat sig i några människor som för länge sedan blev förutbestämda för domen. De är gudlösa och missbrukar vår Guds nåd till ett liv i utsvävningar och förnekar vår ende härskare och herre, Jesus Kristus.” (Judas brev, v. 3-4)

De människor som Judas varnar för kännetecknas av några egenskaper:
de har skaffat sig en position i kyrkan;
de tror inte på Jesus Kristus,
de missbrukar nåden till ett liv i utsvävningar.

Kristen tro förutsätter både lag och evangelium. Vi tror att Gud både ställer krav på oss och förlåter oss och älskar oss även när vi misslyckas. Förhållandet mellan lag och evangelium har många gånger ställt till problem i den kristna tron. Guds lag gäller fullt ut. Evangeliet gäller också fullt ut, men Guds förlåtelse förutsätter att vi känner ånger över våra synder och vill göra bättring.
I den lutherska kyrkan talar man ofta om ”den dagliga omvändelsen”. Det innebär att man dagligen måste se över sitt liv och ibland ändra kurs. En annan bild för samma sak är att ett segelfartyg kryssar genom skärgården och måste ofta ändra kurs för att komma i rätt riktning.
De människor som Judas varnar för gör misstaget att de ägnar sig åt utsvävningar och kanske försvarar detta med att ”kristen bro egentligen bara handlar om kärlek”. Vi kan anta att människorna Judas talar om missbrukar mat, alkohol, sex och kanske inköp. Sådant har varit en lockelser för människor i alla tider. När det brukar i rätt mängd och på rätt sätt är det en del av Guds goda skapelse. När det missbrukas leder det till olycka för människan själv och för omgivningen.

Judas uppmanar oss: Kämpa för den tro som en gång för alla har anförtrotts de heliga!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar