söndag 30 januari 2011

Kraft, kärlek och självbehärskning

"Gud har inte gett oss modlöshetens ande utan kraftens, kärlekens och självbesinningens." (Andra Timotheosbrevet 1:7)

Det här lilla bibelordet innehåller mycket livsvisdom. I min betraktelse i går tog jag upp frågan hur snett det kan gå om man lyfter upp "bara kärlek" som ett slags mantra som löser alla problem. Ändå kommer vi inte ifrån att vi måste använda ordet kärlek. Jesus använder det och därför måste det vara viktigt.
I dagens bibelord balanserar ordet kärlek mellan orden kraft och självbesinning. "Kraft" antyder att man ofta måste ta till kraft och agera kraftfullt. Enbart kärlek löser inte problem. "Självbesinning" handlar om att problemen och felen inte alltid ligger hos andra människor, utan ibland hos en själv. Därför måste man också rannsaka sig själv innan man kritiserar andra.
I Svenska dagbladet finns spalten Fråga psykologen. I dag ger Madelene Gauffin Rahme som vanligt ett klokt svar till en kvinna som undrar hur hon skall bemöta sina söners flickvänner som enligt kvinnan uppför sig illa i hennes hem.
Jag vet inte om psykologen har läst Andra Timotheosbrevet eller inte men kraft, kärlek och självbehärskning balanseras mycket väl i hennes svar.
De tre orden kraft, kärlek och självbehärskining kan vara bra ord för oss att ha med oss när vi någon gång råkar in i konflikter, för det gör alla människor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar