onsdag 1 september 2010

Vem är kristen?

 
Ordet ”kristen” är ett spännande ord. För 50-100 år sedan tvekade nog inte de flesta att säga att de var kristna. Det var självklart, eftersom Sverige räknades som ett kristet land.

Många människor i Sverige vet inte vad de skall svara på frågan om de är kristna, utan tvekar. Vissa säger att de är "kristna på sitt eget sätt". På sätt och vis är det ett bra svar. Ingen skall vara kristen på någon annans sätt.

Ändå är det viktigt att komma ihåg att ingen kan vara kristen helt och hållet på sitt eget sätt. Man hänger alltid ihop med andra kristna, för det är alltid andra som har förmedlat tron till en själv. "Och det var i Antiochia som lärjungarna för första gången fick heta kristna." (Apostlagärningarna 11:26)

Finns det då något svar på frågan om vem som är kristen. Ett svar finns i en bok som kallas Utveckling till Martin Luthers lilla katekes och lyder: ”Jag kallas kristen, emedan jag genom dopet är upptagen i Jesu Kristi församling och med församlingen tror och bekänner honom vara min frälsare och saliggörare.”
 
Vår spontana fråga kanske blir: Är inte det för litet? Räcker det med att vara döpt och läsa med i trosbekännelsen för att vara kristen? Måste man inte vara god till en viss nivå?
Nej, att vara kristen är som att vara en trädgård och låta Gud vara trädgårdsmästaren, att säga till Gud: ”Så¨här är jag. Gör det bästa av mig.” Kristna behöver alltså inte vara bättre än andra.
Vi kan tänka på det två rövarna som hängde på var sin sida av Jesu kors. En vände sig bort från Jesus med smädelser och hån. Den andre vände sig mot Jesus och sade: ”Tänk på mig…” Båda var rövare, men den ene vände sig mot Jesus. Därför var han kristen.
Det avgörande är om du tror att Jesus Kristus har något att ge dig.

Så till frågan om vem som är en kristen artist eller inte, en fråga som nyligen kommit upp i en artikel i Dagen. Det enklaste sättet att veta vem som är kristen eller inte är nog att fråga. Även den artist som svävar på målet i svaret eller som säger nej eller svarar jude eller muslim har säkert texter som är värda att tas på allvar. En gudslängtan finns nog i varje människa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar