tisdag 14 september 2010

Att hantera sin sorg när någon dött

Föregående och nästkommande söndag har de gammaltestamentliga texterna varit hämtade från Första Kungabokens 17:e kapitel. De handlar om en fattig änka som får hjälp av profeten Elia, (samtidigt som profeten får hjälp av henne.) När hon ger honom en brödbit visar det sig att maten räcker också till henne och hennes son, och hon behöver inte oroa sig för det mer. Nästa berättelse handlar om hur sonen dör av en svår sjukdom och profeten Elia uppväcker honom.

Att döda uppväcks hör inte till de vanligheterna i vår tid. Den som sörjer får i stället vänja sig med att livet blir tungt under en kortare eller längre tid. Här är några korta råd till den som sörjer. Även den som inte sörjer just nu kan ha nytta av att känna till några råd man kan ge en sörjande.
1. Gud har skapat tårarna för att vi skall gråta. Använd dem.
2. Man kan uttrycka sin sorg med kläderna. Om man har flagga hissar man den på halv stång. Sorgband som länge har varit ur bruk har börjat komma tillbaks. De flesta människor har behov att uttrycka sin sorg. Andra har det inte.
3. Förbered dig på att sorgen är en tung tid. Det finns ingen orsak att du skall klara av den på egen hand. Vänd dig till Gud med din sorg. Be och gå till kyrkan.
4. Vänd dig också till andra människor, var gärna med i en sorgegrupp där du får träffa andra sörjande, om du har behov av detta.
5. Om du har möjlighet att få vara glad i något sammanhang, ta tillvara den möjligheten. Det är inte fel att det finns små stunder av glädje i sorgen.
6. Kroppsarbete eller motion brukar hjälpa många. Att man rör sig utomhus hjälper många sörjande att tänka på annat.
7. Vårda den avlidnes minne på det sätt som du önskar. Vissa sörjande lägger ned stor kärlek och möda på graven. Andra kanske hellre vådar minnet genom att berätta om den döde och minnas.
8 "Han har uppstått." (Lukasevangeliet 24:6). Det handlar naturligtvis om Jesus. När vi i trosbekännelsen säger att vi tror på "de dödas uppståndelse och ett evigt liv", ger det naturligtvis inte något omedelbar befrielse från sorg. En kristen kan sörja en avliden anhörig, men i sorgen finns ändå hoppet om ett återseende. Att Jesus har uppstått är tecknet Gud har gett oss på att också vi kan få uppstå.
9. Är du arg? Visste du att vrede är en vanlig sorgereaktion, särskilt bland män. Det kan vara bra att veta det, både för dig som sörjer och för din omgivning.
10. Kom ihåg att olika människors sorg ser olika ut. Ibland kan du känna igen dig när du pratar med andra sörjande. Ibland tänker ni helt olika. Det är tillåtet att sörja på olika sätt.
De här korta råden kan vara till vägledning för somliga, kanske inte för alla. Varje människas sorg ser olika ut även om det finns vissa gemensamma drag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar