lördag 30 april 2011

Lalibelakorset - rikt på symbolik



Lalibelakorset har sitt namn från Lalibela i Etiopien, varifrån den här korsmodellen har sitt ursprung. Det är mycket rikt på innehåll och detaljer som har olika innebörd.

Korset består av två cirklar som har förenats och bildar en avlång mjuk kropp. Detta symboliserar himmel och jord, det eviga och det tillfälliga. De tre korsen står för treenigheten: Gud är Sonen, Fadern och Anden. Det är det mittersta korset som föreställer Fadern, som skapar himmel och jord.

De tolv trianglarna med slingorna utanför rundeln betecknar de tolv lärjungarna. Varje geometrisk figur föreställer en människa. Mitt ibland dem finns Jesus Kristus - det översta korset. Det blir en bild av den första nattvarden och av kyrkan som lever vidare samlad kring nattvardsbordet.
Det nerdersta korset symboliserar Anden. Vingarna runt detta kors vill visa oss att Anden är närvarande i skapelsen.
Det finns givetvis något olika varianter av lalibelakorset. Att upptäcka symboliken i ett kors är ett stort äventyr. Kanske du kan lära dig mer om ett kors i den kyrka där du brukar gå eller om ett kors du har hemma. Kanske en ny värld av symbolik öppnar sig.

Gud välsigne dig!

1 kommentar:

  1. Intressant. Om kyrkan lever vidare samlad vid nattvardsbordet, borde inte den insikten leda till att mässa firades i alla församlingar åtminstone söndagligen?
    Allt gott!
    Niclas Larsson

    SvaraRadera