söndag 29 maj 2011

Hugenottkorset och de fyra evangelisterna



Hugenottkorset är en korsmodell som ibland används bland de franska protestanterna, vilka under 1500- och 1600-talet kallades hugenotter. Under religionskrigen i Frankrike ville protestanterna använda ett kors för att visa sin kristna tro, men en korstyp som var mycket olik det latinska korset för att särskilja sig från den katolska kyrkan. Man valde därför ett malteserkors som fick en utforming som påminner om fyra pilar som pekar mot centrum. Detta uttolkas som de fyra evangelierna. Det leder våra tankar till evangelisterna. Vi har all anledning att vara tacksamma över dem, eftersom de bemödade sig att skriva ned vad Jesus gjorde och vad som hände bland människor i hans närhet:

"Många har redan sökt ge en samlad skildring av de stora händelser som ägt rum ibland oss, så som de har berättats för oss av dem som från första stund var ögonvittnen och blev ordets tjänare, och efter att grundligt ha satt mig in i allt ända från början har nu också jag beslutat att i rätt ordning skriva ner det för dig, högt ärade Theofilos, för att du skall förstå att de upplysningar du har fått är tillförlitliga." (Lukasevangeliet 1:1-4)

De åtta spetsarna syftar på de åtta saligprisningarna i bergspredikan. Liljorna mellan korsarmarna står för renhet och tro.
Kulorna på utsidan av korset förklaras ibland som tårar från förföljelsetiden. Ibland hänger också en tår under korset. Vanligast är dock att det under korset finns en duva som symboliserar den helige Ande.

Gud välsigne dig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar